Заев ја објаснува стратегијата „чекан и танц“

Откако неговата изјава за „чекан и танц“ за сузбивање на кризата со корона вирусот предизвика реакции во јавноста, претседателот на СДСМ, Зоран Заев, денеска на својот Фејсбук профил дообјасни што мислел.

Според него, стратегијата на „чекан и танц“ во справување со коронавирусот e базирана на долгорочен план за сузбивање на вирусот преку комбинирани мерки и интензитет на нивно спроведување.
„Оваа стратегија предвидува комбинација на силни, остри мерки за сузбивање и намалување на вирусот (чекан) на почеток, а потоа и мерки за држење под контрола на заразата (танцот).
‘Чеканот’ претставува почетна и агресивна реакција кон сузбивање на заразата и добивање на повеќе време за да може да се пронајде вакцина. Во овие драстични мерки спаѓаат и мерките кои нашата држава навремено и ефикасно ги спроведува (затворање училишта, факултети, забрана за јавни собири, забрана за движење, изолација, самоизолација, тестирања).
Откако ќе се примени ‘чеканот’ и епидемијата е ставена под контрола, следува фазата на ‘танц’ односно периодот до пронаоѓање на вакцината кој може да биде и подолг.
Оваа стратегија дава добар резултат и може да го намали времето за справување со последиците, здравствени и економски“, пишува Заев.
Тој нагласува оти ова е заедничка борба за сите нас, од нас зависи колку силно ќе удри „чеканот“ и колку долго ќе трае „танцот“. „Да бидеме одговорни и сериозни, да ги почитуваме во целост мерките и задолженијата затоа што тие се за наше добро.
Само така ќе излеземе како победници од оваа глобална здравствена и економска закана“, вели лидерот на СДСМ.