Заев: Инвестираме 6,5-7 милиони евра за 10 отсто учество во гасниот терминал во Александрополис

Северна Македонија ќе учествува со 10 отсто во сопственоста на гасниот терминал во Александрополис во Грција за што ќе инвестира 6,5 до 7 милиони евра, соопшти денес од собраниската говорница премиерот Зоран Заев.

Информацијата ја соопшти во одговор на пратеничко прашање за процесот на гасификација и за донесениот закон за решавање на спорот меѓу Владата и „Макпетрол“ за сопственоста врз ГАМА, со кој се овозможи државата да стане целосен сопственик на гасоводот.

Покрај нашата земја, учество во гасниот терминал во Александрополис имаат и Грција од 20 отсто, Бугарија со 20 отсто и американска и грчка фирма.

Премиерот исто така посочи дека Макеоднија ќе биде сосопственик и на гасната централа што ќе се гради во Александрополис и која ќе биде со моќност од 800 мегавати што ќе овозможи да се премине кон затворање на еден од блоковите во РЕК „Битола“ и енергетска транзиција на земјата кон поеколошки енергенси. 

Заев рече дека токму донесувањетло на законот за решавање на спорот со „Макпетрол“ овозможува реализирање на низа проекти, како што е изградбата на гасниот конектор со Грција со што ќе се овозможи диверзификација на изворите за снабдување со гас, но и поврзувања со Косово, Србија и Бугарија. Со ваквите проектки се овозможува и изградба на гасни централи – како во ТЕЦ „Неготино“, каде што постапката е веќе одмината, така и во РЕК „Битола, но и во Скопје, Струмица и други градови за што има заинтересирани компании.

Гасификацијата се гради со одлично темпо. Гасоводот ја помина Битола и се гради кон Ресен и кон Тетово и Гостивар, веруваме дека следната година можеме да почнеме од Гостивар кон Кичево, со конечна цел да стигнеме до Охрид, Струга и преку Ресен да го заокружиме прстенот. Гасоводната мрежа има пазарна вредност сега, со тоа што државата е 100 проценти сопственик, повеќе од пола милијарда евра. Тоа е национален гасовод на граѓаните на нашата држава“, рече премиерот Заев.