За три недели во Шпанија без работа останале 900.000 луѓе

Речиси 900.000 работници во Шпанија останаа без работа од 12 март досега, кога во земјата се воведени мерки против ширење на новиот коронавирус, вклучувајќи ја и забраната за движење.

Вкупно 898.822 работници ги загубија своите работни места од 12 март, покажуваат статистичките податоци. Повеќе од половина од отпуштените биле работници на определено време.

Во Шпанија минатиот месец бројот на невработени се зголеми на 3,5 милиони, што е најголем врој од април 2017 година.