За три години извршени 55 трансплантации на бубрези од кои 10 од починат дарител

На Универзитетската клиника за нефрологија од 2017 година, досега, извршени се 55 трансплантации на бубрези. Од вкупниот број, од починат дарител се изведени 10 трансплантации, со што 10 пациенти добиле бубрег, соопшти Министерството за здравство.

Годинава, пред почнувањето на Ковид пандемијата беа изведени четири трансплантации од жив дарител. Во мај во екот на пандемијата беше изведена првата кадаверична трансплантација од која органи добија двајца пациенти (кај еден пациент трансплантираниот бубрег не беше прифатен). Во текот на вчерашниот и денешниот ден тимовите од Клиниките за нефрологија и урологија изведоа две кадаверични трансплантации – двајца пациенти добиваат бубрег. Со трансплантацијата на бубрези, пациентите повеќе не одат на дијализа и квалитетот на живот значително им се подобрува, стои во соопштението.