За што, всушност, зборува победничката песна на Евровизија?

„Сите ја пееја нашата песна. Првично беше посветена на мајка ми, по која го доби името, но сега е песна за сите мајки“, рече пејачот од Украина за победничката песна „Стефанија“


Украинската рап група „Калуш оркестра“ победи на овогодинешниот избор за песна на Евровизија со песната Стефанија. Фронтменот Олех Псиук претходно изјави за Sky News за што всушност зборува нивната песна.

„Сите ја пееја нашата песна. Првично беше посветена на мајка ми, по која го доби името, но сега е песна за сите мајки“, рече пејачот за песната посветена на една жена во која нараторот зборува за неговите убави спомени од мајката.

Во песната се зборува за стареење, а атмосферата е носталгична. Нараторот сфаќа колку мајка му направила за него, свесен е за нејзините борби и за сето она низ кое поминала. На крајот од строфата се слуша приспивна песна.

 

Членовите на групата претходно изјавија дека нивната песна Стефанија станала „украинска химна“.

Ова се зборовите на песната:

Стефанија мајка, мајка Стефанија

Полето цвета, а таа седи

Пеј ми една приспивна песна, мамо

Сè уште сакам да го слушнам твојот топол збор

Ме потресе, ми даде ритам

И силата на волјата нема да ми ја одземе, бидејќи таа ми ја даде

Таа веројатно знаела повеќе од Соломон

Секогаш ќе доаѓам кај тебе по скршени патишта

Таа нема да ме разбуди, нема да ме разбуди, во силни бури

Ќе земе две смокви од баба му, како да се куршуми …