За прв пат во историјата на фудбалот покажан бел картон


За време на натпреварот меѓу женските екипи на Бенфика и Спортинг Лисабон судијата за прв пат во историјата покажа бел картон. Според новите правила тоа е дозволено.

Од 1970 година и Светското првенство навивачите се навикнати судиите на натпреварите во џебот да носта жолт и црвен картон, кои санкционираат прекршоци.

Додека црвениот и жолтиот картон се користат за неспортско однесување, белиот има намена да се покажува како награда за фер плеј.

Така, на натпреварот во Португалија, Бенфика имаше 3-0 против своите жестоки градски ривали, и беше неопходно кога медицинскиот персонал од двете страни излезе на теренот за да помогне на фудбалерка.

Таа се пожалила дека се чувствува лошо за време на раниот дел од натпреварот, поради што медицинските кампови се обединија да се обидат да и помогнат.

Со оваа постапка, судијата им го издаде досега невидениот бел картон на двата тима на персоналот, како признание за нивниот спортски дух.

Доделувањето на честитката беше поздравено и аплаудирано од публиката на Естадио да Луж.