За една недела нафтата поскапе 9 отсто, најголем пораст од јуни

Иако многумина можеби помислија дека е негативна цената на целокупната нафта, има нијанси

Цените на нафтата на светските берзи минатата недела пораснаа за повеќе од 9 проценти, што е најголем неделен пораст од јуни, како резултат на намаленото производство во Мексиканскиот Залив и во Норвешка.

Цената на барелот на лондонскиот пазар скокна за 9,1 отсто на 42,85 долари, додека на американскиот пазар за еден барел порасна 9,6 проценти на 40,60 долари.

Во Мексиканскиот залив запре производството на околу 1,67 милиони барели на ден, или 92 проценти од вкупното производство на нафта во Заливот, што е најмногу од 2005 година кога ураганот Катрина ја опустоши областа.

Понудата од Норвешка исто така беше намалена, поради штрајкот на нафтените работници.

Но, во петокот синдикатите и водачите на нафтените компании постигнаа договор за платите, па заврши десетдневниот штрајк.

„Една од причините за порастот на цената на нафтата исчезна во петокот, кога беше објавено дека нафтените работници во Норвешка ќе го прекинат штрајкот“, рече Фил Флин, аналитичар во групата „Прајс фјучерс“.

Доколку цените на нафтата не паднаа повеќе од 1 процент по вестите во петокот, нивниот неделен раст ќе беше поголем од 10 отсто.