За Британците Македонија е најевтина земја во Европа, сосе кафе, теретана и деловен ручек

Saints Clement and Panteleimon Church at Plaosnik in Ohrid, North Macedonia

Англија– Северна Македонија е најевтината земја во цела Европа за Британците да се преселат, според истражувањето.

Врз основа на 11 „типични трошоци“, анализата на  „Ocean Finance “ покажа дека Република Северна Македонија е најприфатлива земја на целиот континент, со просечна цена на живеење за  само 8,484 фунти годишно.

Анализираните трошоци вклучуваат изнајмување, комунални услуги, Интернет, намирници, транспорт, членство во теретана, чаша кафе, деловен ручек, пивце, паб оброк и ноќна ноќ.

Британците, чии животни трошоци се  30,276 фунти годишно, би можеле да заштедат неверојатни 21.792 фунти годишно со преселување во земјата во југо-источна Европа – што значи повеќе пари за патувања, туристички тури и за рекреативни активности.

Деловниот ручек доаѓа околу 5,85 фунти, а изнајмувањето на една година во стандарден стан со две спални трошоци чини 2,496 фунти, според истражувањето.

Велика Британија е 50% – огромна 10.059 фунти – поскапа од просечната европска земја, слабо рангирајќи се на 41 од 49 земји кога станува збор за достапност.

Сепак, платите на Британците се исто така повисоки за 60%, на 21.712 фунти годишно по оданочувањето, споредено со европскиот просек од 13.602 фунти, се покажа во студијата.

Молдавија е втора најевтина земја во Европа, со трошоци за живот само 9,153 фунти годишно. Ова е исто така најевтино место за купување на имот, со стан од две спални чинат само 43.000 фунти. Ова е шест пати помалку од она што чини во Велика Британија – околу 254,000 фунти.

Молдавија ја следат Азербејџан, каде трошоците за живот се само 9,373 фунти. Турција и Белорусија ги заокружуваат првите пет, со 9.411 и 9429 фунти, соодветно.

10-те најевтини земји во Европа и годишните трошоци за живот:

  1. Северна Македонија (8,484 фунти)
  2. Молдавија (9.153 фунти)
  3. Азербејџан (9373 фунти)
  4. Турција (9.411 фунти)
  5. Белорусија (9429 фунти)
  6. Албанија (9.834 фунти)
  7. Украина (10.069 фунти)
  8. Казахстан (10.429 фунти)
  9. Босна и Херцеговина (10.498 фунти)
  10. Грузија  (10.554 фунти)