Вучиќ вели дека не е лесно да се штити пријателството со Кина

„Благодариме, брате Ши“, големи билборди на многу места во Србија (Фото: Ројтерс)

Српскиот претседател Александар Вучиќ вчера (12 октомври) рече дека не е секогаш лесно да се заштити пријателството на неговата земја со Кина со оглед на начинот на кој другите сили гледаат на нејзиниот економски подем. Но, тој вети дека Србија ќе продолжи да гради „искрено пријателство“ со Кина со „зачувување на слободата на избор“.

Изјавата беше дадена за време на посетата на Белград на Јанг Јиечи, водечки член на владејачката комунистичка партија во Кина. Јиечи истакна дека Пекинг придава големо значење на „практичната соработка“ со Србија, додавајќи дека кинеските компании се охрабруваат да инвестираат во Србија.

Српскиот министер задолжен за пристапување на земјата во ЕУ, Јадранка Јоксимовиќ, вчера испрати барање за исплата на трета транша од финансискиот пакет на ЕУ вреден 8 милиони евра за подобрување на интегрираниот систем за управување со границите на Србија наменет за министерството за внатрешни работи што се очекува да се спроведе на почетокот на следната година, објави канцеларијата на Јоксимовиќ.

Јоксимовиќ, исто така национален координатор за европската помош ИПА, рече дека целта на овој вид поддршка на ЕУ е да ѝ се помогне на владата на Србија во воспоставувањето на слободен проток на луѓе и стоки, додека нејзините граници беа правилно контролирани и заштитени од незаконски активности во согласност со упатствата и принципите на блокот.