По читањето на целиот анекс на договорот за нормализација на односите меѓу Белград и Приштина, тој рече дека не го потпишал ниту договорот ниту анексот „пред се затоа што Србија е меѓународно правно признаена држава, за мене Косово не е тоа и не сакам да склучувам меѓународно правни договори со Република Косово “.

Тој посочи дека неговите изјави се значајни за државата и затоа недвосмислено зборува за црвените линии за Србија, кои се противење на признавањето на Косово и неговиот прием во ОН.

„Токму затоа не го потпишавме како што ЕУ го нарече договорот или анексот“, рече тој.

Тој посочи дека Србија е подготвена да работи на имплементацијата до своите црвени линии.