Вучиќ: „Кога на Србија ѝ беше најтешко, Кина најмногу ни помогна“


„Кина е вистински пријател на Србија, а народите на двете земји секогаш одржувале добри односи“, изјави Александар Вучиќ во интервју за „China Media Group“.

„Кога Србија беше во тешкотии, Кина ни помогна најмногу, како што велат, пријателите се познаваат во неволја“, рече Вучиќ.

Вучиќ ја негираше таканаречената „теорија на кинеската должничка стапица“ и се заблагодари на Кина што го поддржува развојот на Србија преку иницијативата „Појас и пат“.

Во однос на договорот за слободна трговија меѓу Кина и Србија, кој беше потпишан во октомври минатата година, претседателот на Србија рече дека е убеден дека овој документ ќе донесе безброј нови можности за Србија и дека ќе биде подеднакво корисен за Кина, но ќе да биде од поголемо значење за Србија.

„Договорот ќе отвори огромен пазар за земјоделски производи, како што е квалитетното српско вино. Во исто време, ќе можеме да увезуваме кинески производи по пониски цени. Се повеќе кинески компании и обични луѓе ќе доаѓаат кај нас за соработка помеѓу размена на компании и кадри, отворајќи нови врати за развој на Србија“, рече Вучиќ.

„Тој уште еднаш му се заблагодари на кинескиот претседател Си Џинпинг што се согласи да го потпише овој договор кој им овозможува на двете страни да ја зајакнат соработката. Се надевам дека ќе постигнеме повеќе во иднина“, заклучи Вучиќ.