Вселенско пристаниште во Шкотска блиску до лансирање на сателит, совладани две од три пречки


Британскиот космодром „SaxaVord“ направи нов чекор кон испраќање сателит во орбитата откако регулаторите му дадоа лиценца за обезбедување безбедни услуги, отворајќи го патот за неговото прво лансирање подоцна оваа година.

Британската управа за цивилно воздухопловство (CAA) во денешното соопштение соопшти дека дала дозвола за локацијата „SaxaVord“, која се наоѓа на островите Шетланд, во близина на северниот брег на Шкотска. Тоа значи дека шкотското пристаниште ја отстрани втората од трите пречки за лиценцирање што мора да ги отстрани пред да се случи првото лансирање на ракетата.

Последниот чекор ќе биде дозволата за лансирање. „SaxaVord“, кој во декември стана првиот лиценциран космодром за вертикално лансирање во ОК, се здружи со германската Ракетна фабрика со седиште во Аугсбург за првата мисија.

-Како единствен целосно лиценциран вертикален космодром за лансирање во Западна Европа, сега се подготвуваме да направиме вселенска историја со почетокот на операциите за орбитално лансирање. Првото лансирање се очекува во третиот квартал од оваа година, рече Френк Странг, извршен директор на „SaxaVord“. 

Се предвидува дека вселенскиот пазар ќе вреди повеќе од трилион долари до 2030 година, бидејќи компаниите ширум светот планираат да испратат илјадници нови сателити во орбитата.