Времето кое ви е потребно за да заспиете ја открива вашата здравствена состојба


Спиењето е неопходно за човечкото тело, а лекарите често укажуваат дека на човекот му требаат околу осум часа сон секој ден. Меѓутоа, ако ви треба долго време за да заспиете, ова може да го намали времето на спиење и да влијае на вашето здравје.

Според лекарот за интензивна нега Бред Рапер, нормално е да одвоите некое време за да заспиете ноќе, но тоа може да обезбеди увид во вашето здравје.
Таканаречената латентност на спиење е времето кое ви е потребно за да заспиете. Тука се мери периодот помеѓу моментот кога човекот ќе легне да спие и почетокот на спиењето.

Покрај обезбедувањето увид во севкупниот квалитет на спиењето, латентноста може да влијае на тоа колку спиете севкупно. Со текот на времето, недостатокот на сон може да го зголеми ризикот од здравствени проблеми како што се дебелина, висок крвен притисок, дијабетес, срцеви заболувања и депресија.

Рапер наведува дека вообичаено се потребни меѓу 10 и 20 минути за здрав возрасен да заспие. Ако ви треба помалку време за да заспиете, тоа може да биде знак дека сте премногу уморни.

Најчеста причина е општ недостаток на сон, но исто така може да биде знак за некои нарушувања како нарколепсија или нарушување на деноноќниот ритам.