Вратете ја свежината на стариот леб за неколку минути


Просечна векна леб има рок на траење од 24 часа. Но, можете да ја вратите свежината на стариот леб за неколку минути.
Ставете тврд леб под ладна вода или потопете го во сад со вода. Не е важно дали водата е топла или ладна. Добро натопете го.

Лебот се пече шест до седум минути во загреана рерна на 150 или 160 степени Целзиусови. Ако имате голем леб, печете го 10 до 12 минути.

По печењето, лебот повторно ќе има свеж вкус, па ќе можете да уживате во јадењето. Овој кулинарски „трик“ функционира бидејќи водата претворена во пареа ја рехидрира внатрешноста на лебот и ја прави кората крцкава.

Секако, овој совет не треба да го применувате доколку лебот е премногу стар и мувлосан. Најдобро е веднаш да го фрлите во ѓубре. Со јадењето мувлосан леб ги зголемувате шансите за ослабен имунитет, а може да настанат сериозни проблеми како што се оштетување на црниот дроб и бубрезите.