Возрасните и тинејџерите се свртуваат кон „глупави“ телефони за да ја надминат зависноста од паметните телефони


Возрасните и тинејџерите се загрижени за времето кое го поминуваат користејќи ги своите паметни телефони, па се свртуваат кон „глупави“ модели.

Во поставките на паметниот телефон, постои опција за прикажување на просечното време што корисникот го поминува користејќи го уредот во текот на денот, а овие податоци можат да претставуваат непријатно сознание дека она што требало да биде корисен уред станало опсесија.

„Социјалните медиуми се изградени околу FOMO (страв од пропуштање), па се чувствував како да не можам да се ослободам од него. Штом направив профил на Инстаграм, работите тргнаа надолу“, вели 16-годишниот Лук Мартин од Канада.

Според истражувањето на Универзитетот Харвард, користењето на социјалните мрежи го активира истиот дел од мозокот како супстанците кои предизвикуваат зависност. Ова предизвика загриженост за навиките за користење мобилни телефони кај младите.

Истражувањето на Офком во Велика Британија проценува дека околу четвртина од децата на возраст од пет до седум години сега имаат свои паметни телефони. Некои студии докажаа врски помеѓу употребата на социјалните медиуми и негативното влијание врз менталното здравје, особено кај децата.

Некои активисти сакаат да воведат старосни ограничувања за користење на паметни телефони. Други, како Лук, избираат да ги заменат своите паметни телефони со многу поедноставни уреди, таканаречени „глупави телефони“. Неговиот нов мобилен телефон дозволува само испраќање текстуални пораки, остварување повици, користење на мапата и неколку други ограничени алатки.

„Моите пријатели го користат својот паметен телефон четири до пет часа на ден, а јас го користев толку многу пред да го купам новиот. Сега го користам мојот мобилен телефон по 20 минути дневно, што е многу добро бидејќи го користам само за она што е неопходно“, рече Мартин.

И родителите се свртуваат кон „неми“ мобилни телефони, не само за своите деца, туку и за да си помогнат да бидат поприсутни во семејството.

Лизи Бротон, која има петгодишен син, неодамна купила телефон со преклопување Нокиа од старата школа.

“Тој ми помогна да ги променам моите навики и да поминувам повеќе квалитетно време со мојот син. Мислам дека не е добра идеја да се започне со паметен телефон, тоа е како да им го предавам светот на децата”, вели таа.

Продажбата на „глупави“ мобилни телефони е во пораст во Северна Америка, а родителите најчесто ги купуваат како прв телефон за нивните деца бидејќи не сакаат да користат интернет. Но, тоа носи проблеми, бидејќи некои училишта бараат од учениците да користат одредени апликации, па затоа е тешко да се најде решение.

Сепак, постои уред познат како „unpluq“, кој се прикачува на паметен телефон за безжично блокирање на одредени апликации како што се социјалните мрежи.

„Родителите можат да го контролираат паметниот телефон на своите деца користејќи ја оваа ознака, но и да го следат користењето. Денес има и мобилни телефони развиени за корисници кои сакаат да избегнат зависност од лизгање.

Крис Каспар ја основаше компанијата Techless за да развие „намерно досаден“, но елегантен телефон кој изгледа како iPhone и го нарече Wisephone II.

„Нема икони, само зборови, две бои и два фонта“, рече тој и додаде дека уредот има „смирувачки“ ефект. Овој телефон ќе има ограничени алатки од трети страни, како апликација Uber, но не и социјални медиуми.