Вонредна состојба во Белград

Денеска е прогласена вонредна состојба на територијата на Белград, како што претходно најавија градоначалникот Зоран Радоичиќ и заменик-градоначалникот Горан Вешиќ, а се прецизираат мерките што белграѓаните ќе треба да ги почитуваат во наредните две недели.

Првaта е дека е забрането влегување во затворени простории без маска, каде ќе треба да се почитува растојанието од 1,5 метри, додека сите што користат јавен превоз ќе треба да носат маски, за што ќе бидат предвидени одредени санкции. Покрај тоа, ќе биде забрането да се соберат повеќе од сто луѓе во затворено и повеќе од 500 на отворено. Работата на угостителите ќе биде ограничена и нема да работи помеѓу 23 и 6 часот наутро.

Вчера 359 лица во Србија биле заразени со корона вирус, а 82,5 проценти се од Белград, потсети Радоичиќ и додаде дека се важни и податоците за голем број млади луѓе кои се заразени…

„Пронајдена е мерка за таа гранка на нашата индустрија да работи, но и да ги заштити луѓето затоа што повеќето од нив беа заразени на забави во ноќен клуб. Овие се мерки што ќе се спроведат денес и ќе стапат во сила“, истакна Весиќ.

На прашањето каков е неговиот личен став и каков е неговиот став како градоначалник за идејата за затворање на Белград, градоначалникот Радојичиќ рече дека нема разлика во неговиот став како градоначалник, доктор, човек кој се грижи за Белград.

Ние слушаме луѓе кои се експерти во тоа, тие ги дефинираат мерките и ги спроведуваме соодветно. Тие рекоа дека врз основа на епидемиолошката состојба, врз основа на набљудувањето како се шири епидемијата, не е неопходно да се затвори Белград во овој момент.Меѓутоа, во тој момент, доколку проценат дека е неопходно да се спроведат некои други мерки, Белград е подготвен да ги спроведе во интерес на граѓаните“, рече градоначалникот.