Волстрит: Индексот СиП 500 на нов десет месечен максимум


 

Американските акции пораснаа во четвртокот, бидејќи пазарот се обиде да ги надогради своите неодамнешни добивки, а трговците ги очекуваа клучните податоци за инфлацијата следната недела, како и најновото соопштение за политиката на Федералните резерви.

Дау Џонс порасна за 168,59 поени или 0,5 отсто. СиП 500 порасна за 0,6 отсто, додека композитниот индекс Насдак скокна за 1 отсто.

„Амазон“ ги доведе технолошките акции повисоко по оптимистичките коментари од аналитичарите. Акциите на технолошкиот гигант пораснаа за повеќе од 2 отсто и го повлекоа фондот Technology Select Sector SPDR за 1 отсто во четвртокот.

СиП 500 сè уште е на дофат на клучното ниво од 4.300 поени. Поширокиот пазарен индекс го достигна највисокото ниво од крајот на август, додавајќи добивка од 2,2 отсто годишно до денес. Индексот порасна за 7 отсто во последните три месеци.

Акциите со мала капитализација покажуваат сила во последните недели. Расел 2000 порасна за 7,6 отсто во јуни и речиси 7 отсто до сега, што укажува на потенцијално поотпорна економија по големиот технолошки бум. Сепак, во четвртокот индексот падна за 0,2 отсто.

„За сите луѓе кои се многу загрижени за стеснувањето на нагорнината, има малку ротација на некои акции со пониска вредност и циклични цени. Значи, генерално, прилично здрава активност“, рече Рос Мејфилд, аналитичар за инвестициска стратегија во „Баирд“.

Се чини дека инвеститорите се во шема на задржување додека го чекаат претстојниот состанок за политика на Федералните резерви на 13-14 јуни. Економските знаци сугерираат дека инфлацијата полека се намалува, иако таа останува над целта на централната банка од 2 отсто. Мејфилд додаде дека централната банка може „да се чувствува малку поудобно да паузира во јуни, со многу опции до јули и понатаму“.

Новите неделни податоци за барањата за невработеност објавени во четвртокот покажаа дека првичните барања за невработеност достигнаа највисоко ниво од октомври 2021 година, што укажува на потенцијално омекнување на пазарот на трудот. Порастот, исто така, ги зголеми очекувањата дека Федералните резерви ќе ја паузираат кампањата за зголемување на каматните стапки на состанокот следната недела.

Сепак, Мејфилд истакна дека паузата не мора да значи крај на кампањата за зголемување на стапката. Тој рече дека одлуката на Банката на Канада да продолжи со зголемувањето на стапките по пауза на почетокот на оваа недела може да „додаде малку боја на одлуката на ФЕД“.

Според CME FedWatch Tool, пазарите проценуваат 72,5 отсто шанси ФЕД да ги одржи стабилните стапки на следниот состанок.