Во Стразбур жена роди шест бебиња

Мајка на две деца, роди шест бебиња во Стразбур, што е исклучително редок настан, соопшти болницата Стразбур-Хотипер.

Новороденчињата, пет девојчиња и едно момче, родени се по 24 недели и шест дена, што значи дека се „многу предвремено родени“.

Бебињата се родени со царски рез и тежат помеѓу 630 и 730 грама. Тие се хоспитализирани во реанимација за новороденчиња и ќе поминат долги месеци во болница.

-Ние сме многу внимателни, тоа е ситуација во која се потребни техничка експертиза на тимот со високи перформанси во болницата Хотепиерм, изјави медицински извор од болницата, нагласувајќи дека 30 лица биле мобилизирани за ова несекојдневно раѓање.

Според него, последното раѓање на шесторка во Франција датира од пред триесет години во Нормандија.

Пред една година, 29-годишна Полјакиња,  мајка на едно дете, роди исто така шест бебиња во Краков. Полските лекари тогаш истакнаа дека раѓањето на шесторка се случува во светот еднаш на 4,7 милијарди породувања.