Во Словенија недостиг на гориво на бензинските пумпи


На многу места во Словенија денеска граѓаните не можеа да полнат гориво на бензинските пумпи, а проблеми има и со сите добавувачи.

Исчезнување на гориво е пријавено на бензинските пумпи „ОВМ“, „Петрол“ и „МОЛ“, јавуваат словенечките медиуми, пренесе Срна.

Штаерска, Помурје, Прекмурје, Горња Савињска долина, Илирска Бистрица, Велење, Јесенице, Камник, Нова Горица, Горишка брда се само дел од местата каде што нема гориво.

По пристигнувањето на бензинските пумпи, граѓаните добиваат порака дека гориво во моментов нема на залиха поради зголемената побарувачка.

„Петрол“ ги уверува граѓаните дека паниката е непотребна, бидејќи имаат доволно залихи и дека нема страв од недостиг.

„Низ цела Словенија се случуваат проблеми“, вели Бригита Зорец од Петрол, додавајќи дека паниката е непотребна и дека прекините во снабдувањето на граѓаните биле само краткотрајни.

Таа изјави дека поради зголемената продажба веќе ги зголемиле залихите на продажните места, а снабдувањето е логистички отежнато поради викендот што доведува до доцнење на испораката.

Надлежните сметаат дека граѓаните реагираат на најавеното поскапување на горивата и трупаат залихи.

Дополнително, зголемената побарувачка се должи на викендот и зголемениот транзит низ Словенија.

Минатата недела премиерот Роберт Голоб ги даде првите предлози за ублажување на кризата, еден од приоритетите на новата влада на почетокот на неговиот мандат.

Како што рече, Владата повторно ќе го воведе регулирањето на маржите на трговците на бензинските пумпи надвор од автопатиштата и ќе објави маржи и цени на автопатите. Режимот ќе стапи на сила на 21 јуни и ќе трае 12 месеци.

„Со новите мерки, цените на горивата во Словенија ќе бидат слични на цените во Хрватска надвор од автопатиштата“, рече Голоб, додавајќи дека тие ќе бидат пониски од цените во Австрија и Италија.

Медиумите објавија дека, според влезните параметри, цената на бензинот од 95 октани следниот вторник ќе достигне околу 1,74 евра за литар, а на дизелот 1,81 евро.