Во Словенија 30 починати, здравствениот систем пука по сите рабови

Дали словенечката влада ќе се одлучи да објави какво било дејство? Што значи врв на новата епидемија на корона вирусот? Дали учениците од основните училишта ќе се вратат на училиште в понеделник? Ова се само некои од најактуелните прашања што ја интересираат словенечката јавност деновиве. Според извештајот на здравствените власти во текот на вчерачниот ден починале дури 30 лица, има 1.685 позитивни од направени 5.991 тестови. Хоспитализирани се 1.025 лица, од кои 161 на интензивна нега.

Министерка за образование, Симона Кустец и некои други министри се очекува да се состанат вечерва за да разговараат дали треба да се организира настава. Здравствениот систем веќе пука по сите рабови по огромниот број хиспитализации, а персонал има сѐ помалку.