Во штипскиот регион се шири вирусот меѓу контактите

Фото: Б. Грданоски

Нови 17 позитивни случаи на Ковид 19 во штипскиот регион. Директорката на Центарот за јавно здравје-Штип, Марија Димитрова вели дека новите случаи се контакти на веќе заразените. Токму поради ова епидемиолозите новите слуачи не ги препознаваат веќе и по кластери.

-Нема веќе кластери и правила на ширењето на вирусот, новозразените се контакти и ги има од секаде. Ако до пред некое време ни беа познати фабричките кластери, сега вирусот се шири низ нивните контакти, вели Димитрова.

Во Штип покрај тоа што се појавуваат случаи од фабриките и нивни контакти, деновиве се бележат и позитивни случаи и од државни и општински институции, ги има по еден или неколку случаи, но не и поголеми групи, какошто беа фабричките кластери.

Во регионалниот Ковид центар во штипската Клиничка болница хопситализирани се 45 пациенти, од кои 40 позитивни, а петмина сомнителни случаи. Четворица пациенти се со висока температура и повремена кислородна поддршка. Веќе втори ден се сместуваат пациенти и во одделот за неврологија, а на помош на инфектолозите им доаѓаат и лекари интернисти, кардиолози и анестезиолози.