Во САД се отвора првата фабрика за производство на хуманоидни роботи


Првата фабрика во светот за производство на хуманоидни роботи треба да биде отворена оваа година во Салем, Орегон.

Станува збор за компанијата Agility Robotics, која соопшти дека подготовките за отворање на производството на единицата RoboFab се во полн ек. Фабриката почна да се гради минатата година.

„Отворањето на нашата фабрика означува клучен момент во историјата на роботиката, почеток на масовно производство на комерцијални хуманоидни роботи“, рече Демион Шелтон, извршен директор и ко-основач на Agility Robotics.

Оваа фабрика ќе може да произведува 10.000 роботи годишно. Во 2020 година, компанијата претстави робот без глава со две нозе наречен Дигит, кој го дизајнираше и го произведе самата, со што направи значаен чекор напред во светот на роботиката, особено кога станува збор за роботи кои се движат со помош на нозе и хуманоиден дизајн.

„Го изградивме Дигит за да ги решиме проблемите на денешната работна сила како што се повредите, исцрпеноста, недостигот на работна сила и слично, сето тоа со крајна визија да им овозможиме на луѓето „да бидат почовечки“. Кога развивате нова технологија за подобрување на општеството, најважното пресвртница е способноста за производство и технологија на размери каде што може да има вистинско и широко распространето влијание“, додаде Шелтон.

Фабриката има капацитет да произведува 10.000 напредни роботи Дигит годишно. Во првата година по отворањето на фабриката, планот е да се произведат неколку стотици роботи. Кога ќе биде целосно оперативна, фабриката RoboFab ќе има повеќе од 500 вработени.

Agility Robotics неодамна го надгради роботот Digit за да го направи поспособен и разноврсен. Новитетот е цилиндрична глава со две анимирани LED очи наменети за извршување на логистички задачи. Роботот е дизајниран за различни апликации, дистрибуција и индустриска автоматизација. Неговиот хуманоиден изглед и движења му овозможуваат да се прилагоди на различни активности кои бараат мобилност и вештини за манипулација. Исто така, роботот е специјално дизајниран да биде безбеден во средини каде што има луѓе и може без проблеми да се движи меѓу нив додека извршува различни задачи.

Дигит ќе има функција и во новата фабрика бидејќи ќе извршува задачи како што се преместување, утовар и истовар. Купувачите на роботот може да ги очекуваат првите испораки во 2024 година, додека општата достапност на пазарот е закажана за 2025 година.