Во САД почнаа да се затвораат клиники за абортус


По одлуката на Врховниот суд на САД почнаа да се затвораат клиниките за абортус.

Во клиниката за абортус Литл Рок во Арканзас, држава која има прописи кои наметнуваат итна забрана во случај на ваква одлука на Врховниот суд, вратата за пациентите се затвори веднаш штом одлуката беше објавена на интернет.

Вработените се јавиле да им кажат на жените дека нивните термини се откажани.

„Колку и да се подготвуваме за лошите вести, кога конечно ќе пристигнат, тие удираат силно. Дека треба да им се јавиме на овие пациенти и да им кажеме дека пресудата за Рое против Вејд е поништена е трогателно“, изјави медицинската сестра Ашли Хант на Би-Би-Си.