Во руската Дума се бара „Архипелагот Гулаг“ да биде исфрлен од школската програма


 

Во руските училишта е неопходно да се „врати историската правда“ и да се отстрани „Архипелагот Гулаг“ на Александар Солженицин од наставната програма за литература. Ова го изјави Дмитриј Вјаткин, прв заменик-шеф на пратеничката група на Единствена Русија во Државната дума. Пратеникот повика да се напуштат книгите кои „не го издржале тестот на времето, а кои не одговараат на реалноста“, пренесува ТАСС.

„Како што покажа историската анализа на ‘Архипелагот Гулаг’, кој сè уште не е отстранет, а мислам дека нема да трае долго во училишните програми, многу факти беа ‘исцицани од воздух’ од Александар Исаевич, измислени. Историчарите ги проверија сите факти. Имаше обид да се добие награда за ова – за фактот дека тој ја извалка сопствената татковина во калта“, вели Вјаткин.

Комитетот за култура на Државната дума ќе го слуша мислењето на експертите од областа на педагогијата и културата, родителите и наставниците за отфрлање на одредени дела. Станува збор за дела во кои авторите ја „понижуваат Русија и истураат кал врз неа“.

„Оние дела што не го издржаа тестот на времето, кои не одговараат на реалноста, ‘озборувања во форма на верзии’, како што напиша и пееше Висоцки, без никакво сомневање, треба да бидат исклучени од училишната програма“, вели Вјаткин.

Во исто време, прашањето за исклучување на книгата „Архипелагот Гулаг“ не беше разговарано ниту во фракцијата на партијата во Државната дума, ниту во релевантната комисија на Думата, велат од владејачката партија.

Владимир Путин нареди да се вклучи „Архипелагот Гулаг“ во училишната програма во 2010 година. Тогаш вдовицата на писателот Наталија Солженицина му ја даде адаптираната верзија на книгата. „Без да знаеме што е наведено овде, нема да имаме целосна слика за нашата земја и тешко дека ќе можеме да размислуваме за иднината“, рече Путин, тогаш премиер.