Во Помпеја откриена античка улична продавница за брза храна

Штандовите за топла храна и пијалаци во римскиот свет беа познати како термополиум. Фреските на откриениот во Помпеја покажуваат и каква храна се продава (Фото: Ројтерс)

РИМ – Археолозите во Помпеја, градот закопан во вулканска ерупција во 79 г. направија извонредно откритие на фрескоживописана продавница за топла храна и пијалаци што служела како антички еквивалент на улична храна за римските минувачи.

Позната како термополиум, латински збор за штанд за топли пијалаци, продавницата е откриена во локалитетот на археолошкиот парк Реџо V, што сè уште не е отворен за јавноста, а беше претставен во саботата.

Траги од речиси 2.000 години стара храна беа пронајдени во некои длабоки теракотни тегли за топла храна што продавачот ги спуштал пониско во тезга со кружни дупки.

Предниот дел од тезгата е украсен со живописни живописи, на кои беа прикажани животни кои биле дел од состојките во продадената храна, како што се пилешко и две патки кои висат наопаку.

„Ова е извонредно откритие. Првпат истражуваме цел термополиум “, рече Масимо Осана, директор на археолошкиот парк во Помпеја.

Археолозите откриле и украсен бронзен сад за пиење, познат како патера, керамички тегли што се користат за готвење чорби и супи, вински колби и амфора.

Термополиумот – зборот доаѓа од грчки „термос“ за топол и „поло“ за продажба – беше многу популарен во римскиот свет. Само Помпеја имаше околу 80.

Помпеја, на 23 км југоисточно од Неапол, беше дом на околу 13 000 луѓе кога беше закопан под пепел, камчиња од лава и прашина кога беше подложен на ерупција еквивалентна на многу атомски бомби.

„Нашите прелиминарни анализи покажуваат дека фигурите исцртани на предниот дел од тезгата, претставуваат, барем делумно, храна и пијалаци што се продаваа таму“, рече Валерија Аморети, антрополог на локацијата.

Аморети рече дека во контејнерите се пронајдени траги од свинско месо, риба, полжави и говедско месо, откритие што таа го нарече „сведоштво за големата разновидност на производи од животинско потекло што се користат за подготовка на јадења“.

На една од фреските е прикажана и нимфа која јава коњ (Фото: Ројтерс)

Амфора, водена кула и фонтана, исто така, беа пронајдени заедно со човечки остатоци, вклучувајќи ги и оние на човек за кој се верува дека бил на околу 50 години и откриени во близина на креветот на дете.

„Се чини дека штандот бил затворен набрзина и напуштен од неговите сопственици, но можно е некој, можеби најстариот човек, да останал зад него и да загинал во текот на првата фаза на ерупцијата“, изјави Осана за новинската агенција Анса.

Остатоците од друга личност може да бидат остатоци од опортунистички крадец или некој што бега од ерупцијата, кој бил „изненаден од запалените пари, бидејќи ја имаше раката на капакот на садот што штотуку го отвори“, додаде Осана.

Откриени се околу две третини од античкиот град со површина од 66 хектари. Урнатините не беа откриени сѐ до 16. век и организираните ископувања започнаа околу 1750 година.

Ретка документација, Помпеја е една од ретките документации за за грчко-римскиот живот и втора најпопуларна атракција за туристите во Италија по Колосеумот во Рим. (Ројтерс)