Во Пловдив ќе биде прoмовирана книгата на македонскиот писател Сашко Насев


Македонскиот писател Сашко Насев денеска ќе го промовира својот роман „Средби со ѓаволот“, во рамките на престижната културна манифестација „Пловдив чита“, јави дописникот на МИА од Софија.

Книгата ќе ја претстави литературниот критичар и издавач Пламен Тотев. За прозата и драмата на проф. Сашко Насев ќе зборува и познатиот локален интелектуалец и писател Антон Баев. „Средби со ѓаволот“ е постмодерна, балканска верзија на мотивот за продажба на ѓаволската душа и одговара на „Господарот“ и „Маргарита“ на Булгаков. Неколку приказни се вклучени во книгата.

Сашко Насев, освен што е автор на овие фантастични дела, е еден од водечките македонски драматурзи и сценаристи. Неговите претстави се изведувани на сите театарски сцени во Северна Македонија, како и во странство, вклучително и во Бугарија. Насев е професор по драматургија на Универзитетот во Скопје. Тој беше амбасадор во Канада. Во моментов е директор на Културно-информативниот центар на Република Северна Македонија во Бугарија.