Во најлошата година до сега, туризмот загуби десет пати повеќе од 2009 и глобалната економска криза

Враќање на прометот од 2019 година се очекува за две до четири или повеќе години, посочуваат од Светската туристичка организација

Со 72 проценти помалку меѓународни пристигнувања во првите десет месеци и глобална загуба од 935 милијарди долари приходи од извоз, ова е најлошата година во историјата за светскиот туризам, а нивото на приходи од 2019 година се очекува да се достигне две до четири или повеќе години, проценува Светската туристичка организација – UNWTO.

Презентирајќи ги најновите податоци, според кои дестинациите во светот имале 900 милиони помалку странски туристи од почетокот на 2020 година до крајот на октомври отколку во истиот период 2019 година, Светската туристичка организација – UNWTO директно го поврзува ова со влијанието на пандемијата и воведените ограничувања за патувањата, што значително ја намали довербата и побарувачката за патувања, пишува Јутарњи лист.

Туризмот во 2020 година е на нивоа од 1990 година, а загубата во светскиот БДП е околу 2.000 милијарди долари

Загубата од 935 милијарди долари од извозот во меѓународниот туризам е повеќе од десет пати поголема отколку во 2009 година заради светската економска криза, велат од организацијата, додека за целокупниот огромен пад на туризмот поради пандемијата предупредува дека може да резултира во економска загуба од 2.000 милијарди долари во светскиот БДП.

„Врз основа на сегашните докази за целата 2020 година, UNWTO очекува пад на меѓународните пристигнувања од 70 до 75 проценти во споредба со 2019 година, со што глобалниот туризам се враќа на нивото од пред 30 години. Тоа значи милијарда помалку пристигнувања на странски туристи и загуби од околу 1,1 билиони долари приходи од меѓународен туризам “, соопшти UNWTO.

Вестите за вакцините ја зголемуваат самодовербата, но долг е патот до закрепнување

Коментирајќи ги ваквите показатели, генералниот секретар на UNWTO, Зураб Пололикашвили, потсетува дека од почетокот на пандемијата, Организацијата за туризам на ООН им обезбедила податоци на владите, деловните субјекти и јавноста за невиденото влијание на пандемијата од КОВИД-19 врз глобалниот туризам, кој е еден од најпогодените сектори во оваа криза.

„Иако вестите за вакцината ја зголемуваат довербата и на индустријата и на патниците, има уште многу да се направи. Затоа мора да ги засилиме напорите за безбедно отворање на границите, истовремено поддржувајќи ги туристичките работни места и бизнисите, бидејќи ограничувањата за патување остануваат, дури во зима се интензивираат и сето ова го отежнува и го одложува закрепнувањето на туризмот“, рече Пололикашвили.

Азија и Пацификот со најголем пад, Европа по летото повторно во голем дефицит

Меѓу сите региони во светот, Азија и Пацификот претрпеа најголемо негативно влијание од пандемијата врз туризмот во првите десет месеци од оваа година, а имаат постојано највисоко ниво на ограничувања за патувања, што доведува до 82 проценти помалку пристигнувања на туристи отколку во истиот период во 2019 година, кога тој регион беше еден од најбрзо растечките во светскиот туризам.

Слична позиција во 2019 година имаше и Блискиот Исток, кој годинава забележа 73 проценти помалку пристигнувања на странски туристи, додека 70 проценти помалку дошле во Африка, а 68 проценти помалку во Европа и Америка.

За Европа, UNWTO забележува дека во септември и октомври има малку помал пад на пристигнувањата на меѓународните туристи од другите региони во светот, од 72 и 76 проценти, соодветно, што се објаснува со продолжување на „бавното, но краткорочно закрепнување“ од летните месеци, јули и август, но за десет месеци падот е сè уште нешто повеќе од 68 проценти.

„Зголемувањето на инфекциите со корона вирусот низ цела Европа во октомври продолжи да води кон повторно воведување на некои форми на ограничувања на патувањето, иако Европа беше исто така регион каде што повеќе дестинации, или 91 процент од 1 ноември 2020 година, ги олеснија ваквите ограничувања, главно меѓу земјите-членки на Шенген, велат од UNWTO, предвидувајќи дека новите ограничувања и затворања во Европа до крајот на оваа година ќе донесат нови туристички минуси.