Во најдлабокиот рудник на светот заразени 164 рудари со Ковид-19

Во најдлабокиот рудник на светот, Мпоненг во Јужна Африка, 164 рудари заболеле од новиот коронавирус, поради што рудникот ќе биде затворен на неопределено време.

Рудникот за злато, во сопственост на компанијата „Англоголд Ашанти“, повторно почна со ископувања на 22 април и со 50 отсто капацитет, а потоа беше затворен во текот на воведениот карантин.

Како што се наведува, рудникот е повторно затворен бидејќи рударите биле загрижени поради одлуката за повторно отворање поради неможноста да се спроведе мерката за физичко дистанцирање.

Рудникот Мпоненг се простира на околу четири километри длабочина, поради што се смета за најдлабок рудник на светот од ниво на земјата.