Во Лондон критично, нема кревети за пациентите

„Критичен инцидент“ беше кратко прогласен денеска во лондонска болница, поради недоволен број кревети во одделот за интензивна нега, како резултат на зголемување на бројот на пациенти кои се заболени од новиот корона вирус.

Болницата Нотвик Парк во северозападниот дел на Лондон соопшти дека нема доволно простор за пациенти на кои им е потребна нега во најкритичното време, се вели во извештаи на лондонски весници и телевизии.

Три пациенти починаа во таа болница во изминатата недела.

Британскиот премиер Борис Џонсон, пак, нареди затворање на пабови, ресторани, театри, кина и спортски сали за да се забави ширењето на Ковид-19 во државата.

Џонсон рече дека разбрал колку е тешко да се одземе традиционалното право на Британците да одат во паб, но дека било апсолутно клучно да се забави ширењето на заразата.

Тој додаде дека е вознемирувачко да се размислува за сите бизниси што ќе се соочат со тешкотии заради мерките што треба да ги преземе земјата.

-Некои луѓе, се разбира, ќе бидат во искушение да излезат вечерва, а јас им велам – ве молам, немојте, нагласи Џонсон.

Експертите посочуваат дека заразата беснее низ целиот Лондон делумно затоа што некои луѓе не ги слушаат владините совети да влезат во самоизолација.
Во Велика Британија досега се потврдени 3.983 случаи на новиот корона вирус, а 177 лица починаа.