Во Јапонија телефонските броеви стигнаа до 14 цифри

Јапонското Министерство за комуникации планира да подготви 10 милијарди телефонски броеви со по 14 цифри, кои до 2022 година ќе треба да ги заменат сегашните 11-цифрени броеви.

Весникот „Џапан Тајмс“ наведува дека трите најголеми телекомуникациски оператори во Јапонија – „НТТ Докомо“, КДДИ и „СофтБанк“, веќе го прифатиле овој предлог и новите 14-цифрени телефонски броеви ќе почнат да се применуваат до крајот на 2021 година.

Ваквата трансформација се спроведува бидејќи е проценето дека до 2021 година повеќе нема да има слободни телефонски броеви со 11 цифри, поради големата побарувачка.