Во името на мајката: победа на жените од Авганистан, талибанците гневни

Кампањата „Каде е моето име?“ успеа да донесе промена – во личните карти покрај името на таткото ќе стои и името на мајката

 

Авганистанката Лале Османи со години водеше кампања за промена на вековниот обичај за официјално идентификување на луѓето со имињата на нивните татковци, повикувајќи имињата на мајките да бидат вклучени во личните карти.

Но, нејзината кампања „Каде е моето име?“, која конечно донесе промена во законот минатата недела, предизвика жестока дебата во конзервативната муслиманска земја каде што за некои изговорувањето на женско име во јавноста е табу.

Талибанците, кои штотуку започнаа разговори за поделба на власта со авганистанската влада, според кои може да се вратат да владеат во одреден капацитет, се спротивставија на реформата во еден од првите конкретни ставови што ги открија за правата на жените додека се вклучуваат во мировниот процес .

„Од почетокот на оваа кампања до сега наидовме на навреди, понижувања, закани“, рече Османи, 28-годишна дипломка на  религиозни студии.

За Османи и многу други Авганистанки, името на мајката покрај таткото на личните карти претставува признавање на жените во општеството.

„Ова право ни го даде исламот… ние сакаме да ги вратиме нашите права“.

Кампањата на Османи, која таа ја започна на социјалните мрежи во 2017 година, се исплатеше минатата недела кога претседателот Ашраф Гани потпиша амандман со кој се признаваат мајките подеднакво со татковците во личните карти.

Но, заедно со признанието од претседателот и поддршката на многу жени, реформата предизвика гнев.

„Вметнувањето на името на мајката на електронските легитимации ќе биде срамота и нечесност за Авганистанците“, рече Саид Акбар Ага, кој служеше како службено лице за време на владеењето на талибанците, на состанокот на кој се разговараше за помирувањето во градот Херат минатата недела.

Правата на жените значително се подобрија откако тврдокорните талибанци беа  исфрлени од власта во 2001 година. Но, расте загриженоста за изгледите за одржување на тој напредок со можност за враќање на исламистичката група во владата.

Талибанците велат дека тие се сменија и ќе овозможат едукација за девојчиња и жени да работат надвор од домот, во некои околности. Но, кога се залагаат за детали, како на пример дали жените ќе треба да носат покривка на лице или да работат на работно место заедно со мажите, тие велат дека за правата на жените ќе се одлучува според исламскиот шеријат, иако не прецизираат како.

Многу жени имаат длабока недоверба и се сомневаат во искреноста на смирувачките коментари на талибанците. (Ројтерс)