Во Хрватска поставен прв полнач за електрични возила сместен на столб за осветлување

Поставен првиот полнач за електрични возила на столб за осветлување во Хрватска


Во Бузин, место во Хрватска во непосредна близина на Загреб, вчера беше поставен првиот полнач за електрични возила на столб за јавно осветлување. Станува збор за тест полнач кој како дел од најавениот пилот-проект што треба да се реализира следната година во три до пет градови, ќе биде поставен на околу 200 столбови во еден од планираните градови.

Станува збор за проект за проширување на инфраструктурата за електрични возила што го започна здружението за е-мобилност „Струјни круг“, кое треба да инсталира повеќе од 100.000 полначи низ хрватските градови во следните десет години, пренесува регионалниот бизнис портал СЕЕбиз.

Smart Energy, која е дел од групата M SAN, ја изгради првата станица за полнење со достапна моќност од 3,5 kW, а бидејќи се уште е во фаза на тестирање, нејзината употреба во моментов е достапна бесплатно преку апликацијата PlugSurfing. Иако ова е првиот прототип што може да се користи на овој начин, во наредните недели се очекува тест полначи да бидат поставени на столбовите за јавно осветлување од уште 3-4 оператори кои моментално се во завршна фаза на изградба.

„Поставувањето полначи на столбовите за осветлување е исклучително евтино и едноставно решение за проблемот на граѓаните кои ги паркираат возилата на јавните паркинзи. Овие полначи се 15 до 100 пати поевтини од претходните решенија и не бараат посебно паркирање за електрични возила. На нив возилата се полнат во текот на ноќта или во работното време и во тој период батеријата се полни за 200 до 300 километри, што е доволно за 99 отсто од нивните потреби“, изјави Хрвоје Прпиќ, претседател на здружението „Струјни круг“.

Во пилот-проектот засега се приклучија градовите Загреб, Велика Горица и Осиек, потенцијален партнер е Сплит, а покрај нив Риека ќе добие и полначи во столбовите за јавно осветлување. Пробниот период за полначи, односно самиот пилот проект е планиран за 2023 година, а потоа целта е во наредните години инфраструктурата на ваквите станици за полнење да се прошири и во други градови во Хрватска.

Иако има значителен број станици за полнење низ цела Хрватска, количината на електрични возила расте секој ден, па затоа е неопходно зголемување на бројот на полначи за да се олесни секојдневното користење на возилата во иднина. Според истражувањето на Здружението Electric Circle, дури 60 отсто од сопствениците на електрични возила ги полнат своите лимени миленици во приватни гаражи и дворови, но една од отежнувачките околности е неможноста да се полнат електрични возила „дома“ доколку сопствениците живеат во станови, особено во градските центри, без наменски паркинг или гаражни простори.

Затоа планот за зголемување на бројот на станици за полнење, кој вклучува поставување на 100.000 полначи на светлосни столбови покрај големите јавни паркинзи, покрај домашните полначи, би одговорил и повеќе од 95 отсто од потребите на хрватските возачи на електрични возила. Останатите пет проценти се возила кои минуваат повеќе од 200 до 300 километри на ден и за кои веќе се инсталирани брзи полначи на секоја пумпа на автопатот од Загреб до Сплит.

„По тест периодот, планот е да се наплаќа за нивно користење, но цените за наплата не би биле превисоки бидејќи целта е ваквото побавно полнење да остане прифатливо за крајните корисници“, додава Хрвоје Прпиќ.

Моќта на ваквите полначи е прилагодена на електрични возила кои би се полнеле на предвидените паркинг места во текот на ноќта, осум до десет часа и во текот на работното време, што би овозможило батеријата да се наполни доволно за следниот ден. Во исто време, како што може да се види, не се работи за брзи полначи, туку за побавни AC полначи, кои би биле многу побројни.