Хрватска итно повлече од пазарот женски мирис: Може да предизвика неплодност и проблеми во бременоста

Истражувањата покажаа дека штети на функционирањето на хормоните и може да доведе до проблеми со плодноста и развојот на фетусот за време на бременоста


Хрватскиот Државен инспекторат ги извести граѓаните во оваа земја да престанат да го користат производот што се повлекува од полиците поради хемиски ризик.

Станува збор за тоалетна вода на брендот Lotus Valley Parfumes, произведена во Обединетите Арапски Емирати.

Мирисот содржи содржина што може да претставува хемиски ризик. Спорната состојка е алергенот на мирисот бутилфенил метилпропион, познат и како Лилијал, кој беше забранет од ЕУ во март 2022 година.

Истражувањата покажаа дека му штети на функционирањето на хормоните и може да доведе до проблеми со плодноста и развојот на фетусот за време на бременоста.

Државниот инспекторат објави фотографија од производот и опис: „Тоалетна вода наполнета во темно виолетово стаклено шише со квадратна форма со пластично капаче со златен раб на кое со црни букви пишува LOTOSOVA DOLINA“.