Во Флорида ослободен човек кој погрешно лежел во затвор 37 години за силување и убиство

Роберт ДуБоа (55) разговара со новинарите заедно со својата сестра Хариет (лево) и мајката Мајра (Фото: АП)

ДНК доказите покажаа дека Роберт ДуБоа не го сторил делото во 1983 година за кое беше осуден на доживотен затвор

 

По 37 години зад решетки, еден човек од Флорида беше официјално ослободен во понеделникот од обвинението за силување и убиство во 1983 година, бидејќи ДНК доказите покажаа дека тој не го сторил криминалот.

Роберт ДуБоа беше осуден на судењето кое се потпираше на сведоштво од несигурен информатор од затвор и неправилна анализа на угризи. Тој беше ослободен од затвор минатиот месец.

Во понеделникот, сослушувањето пред судијата на округот Хилсборо, Кристофер Неш, резултираше со наредба за бришење на пресудите и доживотната казна затвор, и за отстранување на ДуБоа од државниот регистар за сексуални престапници.

„Овој суд паѓаше на вас веќе 37 години“, рече Неш за време на сослушувањето од далечина. „Денес конечно успеа.“

ДуБоа (55) беше осуден за убиството на 19-годишната Барбара Грамс во 1983 година, која беше силувана и тепана додека одеше дома од својата работа во трговскиот центар во Тампа. Тој беше осуден на смрт, а потоа на доживотен затвор.

На сослушувањето во понеделникот, стручното сведоштво покажа дека доказите за гризнувањето на левиот образ на жртвата, користени на судењето, се утврдени како неверодостојни – полицијата користела пчелин восок за да направи отисок на забите на ДуБоа – и дека ДНК покажала дека тој не е осомничен во нападот на Грам.

Сведочењето на информаторот од затворот е исто така дискредитирано.

„Поминаа 37 години“, рече државниот обинител на округот Хилсборо, Ендру Ворен. „Конечно, го исправиме ова погрешно денес“.

Ослободението беше резултат на соработката помеѓу обвинителите и Проектот за невиност, кој работи на ослободување на погрешно осудени затвореници. Сузан Фридман, адвокат на Проектот за невиност, застапник на ДуБоа, рече дека тој ја одржувал својата невиност во редицата за смртна казна и често во самица во шест затвори во Флорида.

„Државата му одзеде 37 години на Роберт“, рече Фридман.

Во кратките забелешки за време на сослушувањето, ДуБоа, кој имал 18 години за време на злосторството, рече дека „ми беа фрлени многу блокади на патиштата“.

„Во овие канцеларии сега има навистина искрени луѓе“, рече тој. „Беше неверојатно. Јас сум само многу благодарен на сите вас “.

ДуБоа беше ослободен од поправната установа Харди во централна Флорида на 27 август, за да се обедини со неговата мајка и сестра. Живееше во центарот во Тампа за луѓе кои биле погрешно затворени и рече дека мора да ги научи начините на современ живот, од шопинг во „Волмарт„ до употреба на iPhone.

Ворен, главниот обвинител, рече дека неговата канцеларија презема преглед со Проектот за невиност за случаите во областа Тампа во кои пресудите се потпираат многу на сега дискредитираните докази за обележја.

„Ова нема да биде лесно, но ќе вреди“, рече тој. „Погрешните убедувања ги лишуваат жртвите и нивните семејства од правда. Тие ја заслужуваат вистината, а не лажното затворање засновано врз лажна приказна. Надвор од тоа, погрешни убедувања ја загрозуваат јавната безбедност, ставајќи невино лице зад решетки, додека вистинското лице кое го извршило злосторството е на слобода“.

Аналитичарот на форензичката ДНК, Ненси Вилсон, рече дека две лица биле вклучени во нападот на Грамс, ниту едното ниту другото не било ДуБоа. Убиството ќе се врати во неразјаснетото досие. (АП)