Во црногорските банки странците имаат 747 милиони евра депозити

На крајот на јуни годинава, нерезиденти и странци имале 747 милиони евра депозити во банките во Црна Гора. Во исто време, вкупните депозити на граѓаните и фирмите изнесуваа 33 милијарди евра.

Централната банка на Црна Гора соопшти дека нема податоци за тоа колку странци имаат трансакциски сметки во Црна Гора.

„Засега Централната банка на Црна Гора го нема бројот на трансакциските сметки што ги држат странци кои не се резиденти“, велат од институцијата.

Инаку, граѓаните и компаниите во црногорските банки имаат 1.654.515 трансакциски сметки, односно сметки за уплати, исплати, плаќања во земјата и странство, што е за шест проценти повеќе отколку на крајот на минатата година, соопштиле за „Победа“ од Централната банка, од каде што минатата недела го измениле решението за структурата, деталните услови и начинот на отворање и затворање на трансакциските сметки, пренесува Банкар.ме.

Податоците покажуваат дека заклучно со 30 јуни годинава, вкупно 1.291.953 граѓани и правни лица имаат една или повеќе трансакциски сметки во банките. Според најновите податоци од почетокот на август, 18,5 илјади компании и претприемачи имале блокирани сметки.