Во Црна Гора започна пописот на населението и домаќинствата


Денеска, по две одложувања, почна пописот на населението и домаќинствата во Црна Гора.

Како што соопштија од Монстат, од рано изутрина на терен ќе бидат попишувачи на Дирекцијата за статистика.

Попишувачите во наредните денови ќе бидат на терен од 8 до 20 часот.

Планирано е пописот да трае 15 дена, но можно е тој да биде продолжен за уште неколку дена, јавува РТЦГ.

Пописот ќе собира и податоци за земјоделството, кои се користат за идентификување на земјоделските стопанства и претставуваат рамка за претстојниот земјоделски попис.

Пропишано е да се собираат податоци од граѓаните, меѓу другото, за име и презиме, пол, датум на раѓање и единствен матичен број, место и земја на раѓање, место од кое доселило лицето, година и месец на доселување, брачен статус, државјанство, националност, т.е. етничка припадност, религија, мајчин јазик, јазик што вообичаено го зборува лицето, место на вообичаено живеење…

„Доколку граѓанинот не сака да се изјасни за својата националност, односно етничката припадност, верата, мајчиниот јазик и јазикот што вообичаено го зборува, како и попреченоста и видот на попреченоста, одговорот „Не сака да се изјасни“ се внесува во Законот за попис. .

Пописот во Црна Гора требаше да се одржи од 1 ноември, но беше одложен за 30 ноември бидејќи опозицијата најави бојкот со тврдење дека пописот не е редовен.

Пописот потоа дополнително беше одложен за 3 декември.