Во Африка заразени над 6.000 здравствени работници

Јужна Африка– Свестка здравствена организација соопшти дека од почетокот на пандемијата со новиот коронавирус во 38 африкански држави заразени се над 6.000 здравствени работнии.

Стотици лекари се заразени со Ковид-19 во новото жариште во Јужна Афика, кои ги опфаќа Јоханесбург и Преторија, а ширум земјата инфицирани се над 2.000 медицински лица.

Во Нигерија со новиот коронавирус заразени се речиси илјада здравствени работници.

Гвинеја Бисао, Сиера Леоне, Нигер, Мозамник и Бурунди пријавија дека со новиот коронавирус инфицирани се повеќе од 10 проценти од здравствените работници.