ВМРО и ДУИ изброиле три милиони на пописот во 2011

Пописот треба да се одржи во 2020, како во останатите земји од регионот. Работните групи кои го усогласауваат законот за попис се на пауза. Од владејачката партија СДСМ велат дека попис мора да има според европските стандарди кои се содржани во предлог-законот. Од таму нагласуваат дека поранешните коалициски-партнери ВМРО-ДПМНЕ и ДУИ  правеле попис по ,,Skype”, ,,Viber” и на терен и на крај стигнале до три милиони и 200 илјади, сфатиле дека ќе биде проблем па го поништија.