ВМРО-ДПМНЕ: Заев и власта вршат притисок врз ДИК

Фото: Б. Грданоски

Тврдењето на претседатeлот на Државната изборна комисија, Оливер Деркоски, дека ДИК е предмет на притисоци укажува дека имаме работа со власт која сака нерегуларни избори, оцени во соопштение ВМРО-ДПМНЕ.

„ВМРО-ДПМНЕ најостро ги осудува сите форми на притисок врз ДИК од страна на Заев и власта. Бараме да ги тргнат рацете од институцијата и да ја остават да работи и одлучува согласно закон. Прво вршеа поткуп на гласови, Заев и неговиот брат Вице, а сега вршат притисок врз ДИК за нерегуларни избори.

Граѓаните мора слободно и демократски да ја изразат својата волја, престојните избори се пресудни за нашата европска иднина. Изборите и изборниот процес мора да бидат спроведен согласно законите, а на Државната изборна комисија да и биде дадено потребното време за да не се ускрати со Устав загарантираното гласачкото право на ниту еден граѓанин“, стои во реакцијата на оваа партија.