Владата ќе може да се задолжи на домашниот пазар во вредност од 350 милиони евра

Фото: Б. Грданоски

Владата на денешната седница донесе одлука за изменување на Одлуката за утврдување на максималниот износ на нето – задолжување преку издавање државни хартии од вредност на домашниот финансиски пазар во 2020 година, согласно која максималниот износ на нето – задолжување преку издавање државни хартии од вредност во 2020 година изнесува 21.525.000.000 денари (околу 350 милиони евра).

Како што соопшти владината прес-служба одлуката е согласно изменувањето и дополнувањето на Буџетот на Република Северна Македонија за 2020.

Овие средства, како што стои во соопштението, ќе бидат искористени за финансирање на потребите во тековната 2020 година, како и за делумно финансирање на 2021 година.