Вирусот стивнува во Јужна Кореја

Прошетка под маски во Сеул

СЕУЛ – Јужна Кореја во неделата соопшти дека во понеделник ќе започне со правилата за социјално растојание, дозволувајќи повторно отворање на објекти за ноќна забава и спортски натпревари, бидејќи новите случаи на корона вирус се намалуваат во последните неколку недели.

Дневните инфекции на вирусот што предизвикуваат Ковид-19 во голема мерка беа двоцифрени во последните две недели, многу подолу 440 за време на заразата во црква и политичкиот митинг во август. Тоа ги поттикна властите да ги заострат ограничувањата на собирите и некои деловни активности.

Олеснетите правила значат дека просториите за забава, како што се ноќните клубови и караоке-баровите, можат повторно да се отворат, а ограничената публика ќе биде дозволена на спортски натпревари како што е популарната Лига на бејзбол во Кореја, сѐ додека тие се во согласност со упатствата за антивирус.

Но, во понаселената област на Сеул и местата со висок ризик, ќе бидат зачувани некои построги правила, вклучително и за верски собири и продажби од врата до врата, соопшти владата.

Корејската агенција за контрола и превенција на болести објави 58 случаи до саботата на полноќ, со што вкупните инфекции достигнаа 24.606 со 432 смртни случаи. (Ројтерс)