Вирусологот Ли Менг Јан објавила документ за корона вирусот: Се обидоа да ме замолчат

Вирусологот Ли Менг Јан, којa побегна од Кина во април, објави извештај што треба да биде доказ дека вирусот корона е создаден во лабораторија во Вухан. Јанова, која со месеци се залагаше за теоријата дека вирусот е направен вештачки, тврди дека овој научен извештај ги поддржува нејзините тврдења.

Јан, која работела како истражувач во Хонг Конг во лабораторијата на јавната здравствена установа, во извештајот наведува дека вирусот е направен во лабораторија за само шест месеци.

Научниот труд, потпишан од двајца други автори, објаснува како САРС-КоВ-2 има биолошки карактеристики кои не одговараат на природните зоонозни вируси. Претходно, некои американски научници објавија труд во кој се наведува дека со мапирање на геномот Ковид, дошле до заклучок дека САРС-КоВ-2 не е направен во лабораторија, ниту пак дека вирусот е манипулиран. Од друга страна, научната работа на Јан го негира тоа. Неколку дена пред објавувањето на нејзината научна работа, Јанова за медиумите изјави дека вирусот корона потекнува од лабораторијата во лабораторијата во Вухан, која е под контрола на кинеската влада.

Таа инсистира дека тврдењето дека вирусот потекнува од влажниот пазар во Вухан е приказна која „ги мачка очите на луѓето“.

” Овој вирус не потекнува од природата”, рече Јан, која тврди дека била обучена од најдобрите лекари и научници во Кина.

Во исто време, вирусологот тврди дека првото истражување на КОВИД-19 започна минатата година. Таа претходно го обвини Пекинг дека лажел кога дознале за постоењето на вирусот и дека учествувале во прикривање на нејзиното откритие.

Во април, Јан избега од Хонг Конг во Америка, наводно, со цел да го предупреди светот за пандемија. Оттогаш,  се крие од страв за својата  безбедност.

Јан тврди дека нејзините шефови во Хонг Конг, каде работела во лабораторија признаена од СЗО, ја замолкнале кога сакала да ја предупреди јавноста за вирусот во декември минатата година. Таа исто така тврди дека, пред да ја напушти Кина, биле уништени сите нејзини дела и доказите што ги собрала за формирање на вирусот корона. Од друга страна, лабораторијата во која работела негира дека некогаш извршила истражување за тоа како Ковид-19 се пренесува од личност до личност, и посочуваат дека нејзините тврдења не се засноваат на научни факти. Да потсетиме, Хуан Зиминг, директорот на Институтот во Вухан, претходно ги негираше обвинувањата дека вирусот потекнува од таа лабораторија. Скоро 30 милиони луѓе се заразени со вирусот корона од почетокот на пандемијата, а повеќе од 933.400 луѓе починале.