Винтиџ накитот на Шанел од ревии, од приватна колекција до аукција

Франција– Редок винтиџ накит „Шанел“ дизајниран од Карл Лагерфелд ќе биде продаден за прв пат на претстојната аукција во „Кристи“.

Ѓерданите, обетките, нараквиците и многу повеќе – многу амблеми од екстравагантното прифаќање на Лагерфелд во модните кодови на Шанел – и припаѓале на Сузан Гатфрунд, близок доверлив човек на Лагерфелд, која имала подарени примероци од писта и уникатни парчиња накит за време на целото нивно пријателство. Накитот е дел од поголема аукција на богатства од домаќинството Гутфрунд, што ќе се одржи на веб-страницата на Кристи од 14 до 29 јануари.

Предметите вклучуваат обетки во форма на срце со обележано лого на Шанел „CC“, соодветни чешли за коса со зелени камења и пакет со обетки и соодветно голем ѓердан со вештачки бисери и украси на емајл во облик на лист бршлен.

Сите винтиџ парчиња на Шанел што ќе бидат на аукција се сметаат за накит за костуми и затоа не вклучуваат никакви скапоцени метали или скапоцени камења. Но, проценките на Кристи дека секое парче ќе достигне цена од 2000 до 5000 УСД, што е голема вредност според специјалистот за накит Кристи Клабурн зашто „тие се одеднаш икони за ерата, а сепак се езотерични во исто време“. Можете да добиете одлично чувство за чувството на забава на Карл Лагерфелд, без разлика дали станува збор за пар обетки во форма на фини француски сребрени плочи или симулирање на антички восочни пломби. Неверојатно е брилијантно и истовремено дрско “, вели Клабурн.

Накитот, според Клабурн, е остаток од минатото време во луксузната мода, пред глобалното масовно производство.

„Овој накит овозможуваа прозорец кон светот на високата мода во 80-тите и 90-тите години на минатиот век, каде што нивото на детали и размислување за дизајнот што се ставаат во секој накит е нешто што навистина одекнува со тоа време“, изјави таа. „Овој накит го претставува времето кога модата беше забавна и можеше да се биде над врвот на најголемиот можен начин. Овие парчиња секогаш ќе останат исклучително важни во однос на историјата на модата и дизајнот на модниот накит во 20 век “.

Многу парчиња од колекцијата се непотпишани или без логото на Шанел, бидејќи тие беа еднократни предмети создадени за изложби на пистите или рачно изработени како прототипови. Затоа парчињата на Гутфрунд, се „најголемата единствена колекција на накит„ Шанел “од ерата на Лагерфелд, претставена на аукција. Скоро целиот моден накит Шанел што го гледаме на пазарот денес е создаден и продаден на мало од страна на Шанел за краен потрошувач, додека поголемиот дел од накитот во колекцијата на г-ѓа Гутфрунд се создадени како прототипови и, во некои случаи, се еден -во еден вид примери целосно фабрикувани рачно и носени на пистата во Париз “.