Вимблдон по 26 години без големата тројка на тенисот


Trojcata тенисери, Швајцарецот Роџер Федерер, Шпанецот Рафаел Надал и Србинот Новак Ѓоковиќ, беа број еден во нивниот спорт на различни возрасти. Со децении, барем еден од нив се натпреваруваше на секој турнир, а за љубителите на белиот спорт беше мелем ако барем двајца од нив се судрат со рекети.

Сепак, оваа година постои голема веројатност за прв пат по 26 години Вимблдон да биде без присуство на сите тројца. Пишувајќи за Ѓоковиќ, Федерер и Надал, австралискиот весник „The Sydney Morning Herald“, меѓу другото, истакна дека за прв пат од 1998 година, постои голема веројатност никој од тројцата, Федерер, Ѓоковиќ или Надал, да не се натпреваруваат на Вимблдон следниот месец, што е „знак за уште една сеизмичка промена во спортот“.

Федерер е одамна во пензија, Надал оваа недела објави дека прескокнува трева за да се фокусира на Олимпијадата, а Ѓоковиќ „се соочува со трка со времето за да биде фит откако беше опериран на коленото пред едвај една недела“.