Виктор Орбан сега ќе владее со декрети

Според новиот закон луѓето кои шират вести за кои владата мисли дека се невистинити, ќе добијат повеќе години затвор

 

Унгарскиот парламент во понеделникот гласаше со двотретинско мнозинство за да ѝ се дозволи на владата на премиерот Виктор Орбан да владее со декрети без утврден временски рок.

Додека останува на сила новото законодавство, не може да се одржат избори и владата на Орбан ќе може да го запре извршувањето на одредени закони. Плус, поединци кои објавуваат нешто се сметаат како невистинити или искривени факти – или би можеле да вознемират или вознемират голем број на луѓе – сега се соочуваат со неколку години во затвор.

На гласањето, 137 пратеници беа за, 53 против и 9 не гласаа. Новите правила можат да бидат укинати само со двотретинско гласање на парламентот и претседателски потпис.

Законодавството предизвика длабока загриженост и меѓу групите за граѓански права во Унгарија и меѓународните институции, при што официјалните лица од Советот на Европа, Обединетите нации и Организацијата за безбедност и соработка во Европа јавно изразуваат стравувања околу законот. Законодавството, исто така, предизвика критики од членовите на Европскиот парламент.

Критичарите велат дека итните мерки за решавање на кризата со коронавирус треба да бидат привремени и временски ограничени за да се овозможи проверка и рамнотежа. Во моментов Унгарија се соочува со постапки на член 7 според Договорот на ЕУ, што се користи кога една земја се смета дека е во ризик да ги прекрши основните вредности на блокот.

Поранешниот италијански премиер Матео Ренци изјави дека потегот на Орбан е последната стрела. „Сонував со години ‘Соединети Држави на Европа’. Токму од оваа причина, јас имам право и должност да кажам дека по она што Орбан го стори денес, Европската унија МОРА да постапи и да го натера да го промени својот ум. Или, едноставно, избркајте ја Унгарија од Унијата“, објави тој, иако не постои механизам за протерување според договорите на ЕУ. (Политико)