(Видео) Во Јапонија еруптира вулканот Сакурајима

Еруптира еден од најактивните јапонски вулкани Секурајима, а над кратерот се издига пепел од најмалку илјада метри во висина, објавија јапонските медими.

Според Токисикиот центар за вулкански пепел (ВААЦ) облакот пепел над вулканот достигнува висина од 4.000 метри односно 2.880 метри над кратерот.

Насоката и обемот на пепелот се следи преку сателит.