(Видео) Вака се борат Кинезите против коронавирусот

Кинеската влада агресивно ги повикува луѓето да се вклучат во физичка активност за зајакнување на имунитетот и борба против инфекции кои однесоа повеќе од 1.600 животи и предизвикаа глобален немир.

На повеќе од 1,4 милијарди Кинези им е кажано да не ги напуштаат домовите, а спортски сали и фитнес-клубови се затворени. Луѓето затоа се натпреваруваат на социјалните мрежи за тоа колку шишиња вода можат да ги подигнат наместо гира, колку склекови можат да направат, или колку пати успеваат да се искачат по скалите.

Пан Шанку лесно би освоил неофицијален златен медал бидејќи истрчал 66 километри за шест часа и 41 минута. Тој има апликација за податоци за да го докаже тоа, а исто така снимил и видео од него како трча околу мебелот во станот.

„На почетокот имав вртоглавица, но се навикнав на тоа после толку круга“, рече 44-годишниот.

Во друга прилика, тој истрчал 30 километри во место, во својата бања и го пренесувал во живо на интернет. Тој рече дека сака да ги охрабри другите осуденици да поминуваат време во своите домови.

Кинеските власти започнаа кампања во која нивните олимпијци им демонстрираат на населението како да останат „фит“ во „заробеништво“ на своите домови. Масите и  столчињата и вратниците од  вратите можат да се користат на различни начини за вежбање, се објаснува во  владиниот леток. Акцијата е насочена и кон децата.