Видео снимки од воздух на пеколот на земјата – Мариупол


 

Видеото од беспилотно летало го сними моментот кога руските проектили го претворија опколениот јужен украински град Мариупол во пеколен пејзаж додека московските сили продолжуваат да ги бомбардираат зградите, а цивилите останаа без храна и вода.

Видеото снимено среде покривка од црн чад што се издига над опкружениот пристанишен град се чини дека покажува ракетен напад врз збир на високи згради, срамнувајќи барем една со земја.

 

Втората снимка покажува низа високи згради кои горат покрај редот јагленисани структури кои се чини дека веќе биле погодени од руски ракетни напади во немилосрдното бомбардирање на градот од Москва.

Друга снимка покажува облаци од црн чад што се издигнуваат над Мариупол додека блесоци од артилериски оган продолжуваат да го осветлуваат малиот пристанишен град, кој доживеа некои од најтешките страдања од 19-дневната војна во Москва.

Беспилотното летало, исто така, сними тенк кој е уништен во меѓусебна пресметка, оставајќи го возилото зафатено со вжештен пламен и густ облак од црн чад.

Тоа е последниот во бруталниот напад на Русија врз Мариупол, кој е оставен без храна, вода за пиење или лекови речиси две недели, објави припадникот на Лекари без граници, Олександер, кој се наоѓа во градот.

 

Олександер рече дека жителите се принудени да бараат вода, а некои пешачат до три километри за да најдат залихи кои потоа треба да ги зовријат пред да се напијат.

Тој рече дека резервите на храна, лекови и дрва за загревање снемало и дека жителите биле принудени да бараат залихи откако руската војска го отсече градот.