(Видео) Што се може да се види на рентген снимката? Буквално се што е во вас


Дали знаете што може да се види на рентген?

Рендгенот е безболна и неинвазивна дијагностичка метода која се заснова на примена на рентгенски снимки за снимање на различни делови од телото и органи. Со помош на овој тип на скенер лекарите добиваат информации дали некој орган е воспален, дали има тумор, фрактура на коска или нешто друго.

Една жена едноставно се зачудила кога дознала што друго може да детектираат рентгенските зраци. „Зошто никој не ми кажа дека може да се види измет на рентген?“, праша таа на нејзиниот канал TikTok. Набргу потоа добила одговор од рентген-техничарот кој на сите им ги објаснил помалку познатите факти:

„Исто така, тампонот може да се види на рендген ако имате. А потоа ако имате малку спирала, можеме да го видиме и тоа. Значи, не само измет“, објасни таа.

Луѓето коментираа под видеото и открија дека некои од нив имаат гасови во стомакот, дури и пирсинг, на рендген.

@kayli_knockitoff #stitch with @Haley Harris ♬ original sound – Kayli_Knockitoff