(Видео) Напуштен град – изградбата чинеше 100 милијарди


Концептот за еколошки град со текот на годините станува се поприсутен, но еден таков мегаград со години се смета за град на духови.

Мегаградот наречен Форест сити требаше да биде голема кинеска инвестиција кога првпат беше откриен, но со години е празен. Крајбрежниот град во Малезија, чија изградба чинеше 100 милијарди долари, е дизајниран да смести до еден милион луѓе и вклучува терен за голф, воден парк и ресторани.

Градежните работи на проектот започнаа во 2016 година, но изградбата не е ни приближно завршена. Според Би-Би-Си, само околу 15 отсто од Форест Сити е изграден, а само еден отсто од тоа е населен. И покрај ова, кинескиот производител на имот „Country Garden“ е „оптимист“ дека градот на крајот ќе биде завршен.

Сепак, тие се соочуваат со долг од речиси 200 милијарди долари, поради што многумина се скептични дека градот некогаш ќе заживее. Но, со изградени 15 проценти од градот, зошто е населен само еден процент?

Парите од продажбата на становите биле наменети за финансирање на остатокот од Форест Сити

Би-би-си известува дека Форест Сити имал за цел да продава недвижен имот во Малезија на кинески купувачи, како дом далеку од дома. Но, цените излегоа од контрола, а куќите во Малезија сега се надвор од ценовниот опсег на многу луѓе. Најдоброто на што локалното население може да се надева е некој побогат да купи куќа во градот бидејќи изнајмувањето од нив е поисплатлива опција.

Како и со многу други проекти, пандемијата не помогна на работите бидејќи го запре градежниот процес на одреден временски период. Понатаму, се чини дека луѓето едноставно не сакаат да купуваат станови, што е проблем за градските претприемачи. Во принцип, парите од продажбата на становите беа наменети за финансирање на остатокот од Форест Сити.

ИТ-инженерот Назми Ханафија за Би-Би-Си изјави дека се преселил од Форест Сити по само шест месеци. Изнајмил еднособен стан со поглед на море. „Успеав да излезам одовде. Не ми беше грижа за киријата, не ми беше грижа за парите. Само морав да излезам“, рече тој.

„Ме збунија кога се вратив. Овде е осамено, само ти си со твоите мисли. Да бидам искрен, тоа е морничаво. Имав големи очекувања за ова место, но тоа беше многу лошо искуство. Нема што да се прави овде“. заклучи тој.